Naujienos

Kaip pasitikti pavasarį?

FB IMG 1586348920493
Ateina pavasaris, gamtos pabudimo metas, bet žmonėms tai ne tik nauja pradžia, bet ir nauji iššūkiai: kaip atsilaikyti prieš virusus (o šiemet dar ir prieš koronavirusą), nes po žiemos organizme ima stigti vitaminų. Jų pakankamai nebegauname su įprastu maistu. Habilituota biologijos mokslų daktarė Eugenija Šimkūnaitė rekomendavo pavasario nepradėti dietomis. Kūno grožis palauks – pirmiausia atstatykim medžiagų balansą organizme. Bene didžiausia problema pavasarėjant tampa mažakraujystė.
„Pirmoji talkininkė įveikiant mažakraujystę – dilgėlė, ta pati patvorio karalienė. Mes įpratę ją tik keiksnoti, na, iš bėdos kokį kartą pavasarį dilgėlinę sriubą išsiverdame, o žymiai mažiau už mus laisvos žemės turinčios belgės, danės olandės dilgėlėms kokią lysvelę suranda, anglai net šiltnamėlius stato, kad žiemą lapienėms šviežių turėtų. Dilgėlė gera tuo, kad jai beveik jokių priedų nereikia, pati viena turi viską, kas reikalinga raudonųjų kraujo kūnelių gamybai. Dilgėlė gera ir tuo, kad tinka daugybei patiekalų – galime su įvairiomis kruopomis troškinti, galima įvairias sriubas virti, galima padaryti priedus mėsos ir žuvies patiekalams, įdarus įvairiems pyragams, apkepams ar net saldiems pyragėliams. Žinoma, kaip ir bet kokios vaistažolės, negalima dilgėlės vartoti dienų dienomis, tenka kaitalioti.
Bene pirmoji ankstyvą pavasarį randama vaistažolė – ankstyvasis šalpusnis. Sergantiems žarnyno ir skrandžio ligomis Daktarė patardavo gerti iš jo lapožų pasigamintų sulčių, sergantiems sloga (kas visai nenuostabu, kai orai tokie permainingi) rekomenduodavo sulčių įlašinti į nosį. Norėdami pasigaminti šalpusnio sulčių, nuplautus augalo lapus nuplikykite verdančiu vandeniu, sumalkite mėsmale, nuspauskite – ir sultys paruoštos. Ankstyvųjų šalpusnių jau galima rasti. Būkime ir likime sveiki! 

E. Kušleikienės nuotr.